Club Paradiso d.o.o. | Bulevar Despota Stefana 15 | 11000 Beograd

011/72 47 012, 72 40 928, 72 39 603


Na „srednjem“ prstu trozubca Halkidikija, Sitoniji,na istočnoj strani nalazi se slikoviti nekada ribarski gradić SARTI. Gleda ka Atosu (Svetoj gori), u potpunosti podređen turistima. Savremene, nove vile sa lepim apartmanima, nekoliko hotela, centar sav utonuo u mediteransko zelenilo u kome su se ušuškali kafićii, taverne, disko-barovi. Tri kilometra duga, neobično lepa peskovita gradska plaža po ivici načičkana raznovrsnim restoranima sa plodovima mora i gostoljubivom atmosferom. Predivni sutoni nestvarnog kolorita jednostavno ostavljaju impresiju da smo zaista u blizini bogova.

Ovde se leti živi i uživa do duboko u noć. U neposrednoj blizini je još nekoliko božanstvenih plaža (Karidi, Vurvuru, Kavurotripes, Orange Beach, Porto Koufo, Toroni...). Preporučujemo izlete koje nikako ne treba propustiti… Sveta goraMeteoriSolunNeos Marmaras, grčko veče, mini krstarenja... a sve to uz nezaboravno opuštanje u smaragdnoj, kristalno čistoj vodi Egeja oduvek privlači turiste iz cele Evrope. Rečju, Sarti je prijatno otkriće za one koji nemaju dovoljno informacija o ovom dragulju Halkidikija. Izvanredan položaj Sartija i njegove predivne plaže uvek iznova ushićuju posetioce.

Suštinski Sarti je podeljen na  dva dela, stari deo koji leži severno i novi, južniji deo. U starom delu plaža je promenadom - korzoom odvojena od bašti taverni koje se u nizu ređaju jedna iza druge. Crkva u Sartiju je osnovana i izgrađena 1867 god. a prateća zgrada 1900 god. Kratkom jednodnevnim izletom možete posetiti manastir Ksenofontos, koji se nalazi na samo 500 m od Sartija. Sagradio ga je 1010 god vlastelin Ksenofon a danas ima izuzetnu biblioteku sa preko 4000 knjiga. Preporučujemo i posetu manastiru Ksiropotam posvećenom 40 mučenika Sevastijskih, značajnim i po tome što se u njemu čuva hrisovulja Milutina Nemanjića iz 1292 a njom je potvrđen manastirski posed.

Na centralnom poluostrvu Halkidikija, Sitoniji,na njenoj istočnoj obali leži živopisni, nekada ribarski gradić Nea Afisia, današnji Sarti. U vizantijsko vreme nosio je naziv Sartis i pripadao je manastiru Ksiropotamos (suvi potok) sa Svete Gore. Značenje imena potiče od kralja Sartia koji je živeo u ovoj regiji i napravio grad Stratoupulos koji je potonuo. Iizbeglice iz Male Azije naseljavaju Sarti 1922 god, neke od slikovitih kuca iz tog doba postoje I dan danas u starom delu Sartija. Naziv Sarti pronađen je u spisima Herodota. Ostaci prvobitnog, drevnog naselja mogu se pronaći iznad zaliva Sikia.

portokali beach

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Sarti 2024!