Club Paradiso d.o.o. | Bulevar Despota Stefana 15 | 11000 Beograd

011/72 47 012, 72 40 928, 72 39 603


Halkidiki je najposećenija turistička atrakcija celokupne Grčke. Teritorija se sadrzi od tri takozvana prsta Kasandra, Sitonija i Sveta gora. Ovaj region turistima daruje i lagani odmor, ali i zabavu do ranih jutarnjih časova, na taj način da ce uslisiti sve želje. Ovde ćete upoznati neke od najboljih plaža u Grčkoj, a naravno i neke od najprepoznatljivijih arheoloških lokaliteta. Sitonija predstavlja drugo poluostrvo i čuveno je po dugim uredjenim plažama, gustoj prirodi i naširoko poznatom noćnom izlasku.

Halkidiki se izdvaja prelepim plažama i prekrasnom obalom i kopnom u duzini od vise 500km, dok su brdski regioni prekiveni jakom šumom. Iako je na svega sat vremena od mesta Soluna, poluostrvo glasi za istinski prirodni raj, sa karakteristikom koja ostaje nedodirljiva uprkos danasnoj tehnologiji i urbanizmu. Halkidiki je prostor interesantnih kontrasta, gde se pescane plaže stapaju sa ušuškanim lagunama, opkoljeni liticama, dok se u vazduhu ispunjava miris vegenacije i tirkiznog mora.

Klima na Halkidikiju je umerena, sa vrlo sjajnim letima i tihim zimama. Tlo je izvrsnog sastava, bogata solima tako da je pogodno za gajenje različitih biljnih vrsta, a izričito loze od kojeg se izradjuju tradicionalna vina top kvaliteta. Halkidiki se hvali i dugom istorijom, a posetiocima se pruža prilika da posete neka od najistrazenijih arheoloških lokacija u južnoj Grckoj, kao i znatne muzeje gde se moze poslusati i videti mnogo toga vrednog.
halkidiki

Halkidiki je specijalno poluostrvo u Egejskom moru, koje je karakteristićno po njegova tri manja poluostrva Kasandri, Sitoniji i Atosu. Prijatna klima i velelepna prirodna lepota je bas ono sto karakterise poluostrvo. Halkidiki je poznat i po tome sto na impresivan način opslužuje nekadašnji sa novim nažinom života. U isto vreme uživajte u luksuzu u velikoj ponudi kockarnica, mini terena, spa i trznih centara i zabavite se u tavernama i diskotekama na plaži ili se jednostavno predajte divnoj netaknutoj prirodi. Definitivno je da, šta god da pokušate, Halkidiki neće prestati da vas obuzima. Mesto je bogato biljnim i zivotinjskim svetom, obojenom paletom boja i osećaja ,a krase ga i peščane plaže i obala u dimenzijama od čak petstotina i pedeset kilometara.
 

Halkidiki je godinama poznat i po znatnim nacionalnim desavanjima, kulturnim atrakcijama i bogatoj istoriji koju ćete videti kroz epove i knjizevnost koji čine nedeljivi deo istorije domaćina Halkidikija i koje opisuju uistinu posebnim. Istovremeno, osetite grčku kuhinju i vrhunska vina.

Sitonija (drugi prst Halkidikija) 

Sitonija je drugo poluostrvo regije Halkidiki. Pleni divlju lepotu koja se od drugih oblasti Halkidikija.Naravno da za smeštaj preporučujemo Sarti apartmani opciju ali valja se upoznati sa celim poluostrvom. Sitonija je izrazito brdovito poluostrvo, u kome dominiraju guste sume. Posle Gerakinija na 5 km udaljenosti lezi letovaliste Psakoudia koji je bogat radoscu za vreme sezone. Posle njega nailazi letovaliste Ormylia u kome je moguce pronaci socno voce i povrce po veoma povoljnim cenama. Kada nastavite magistralom nailazite do naselja Vatopedi u kome je podignut konak i manastir deve Marije. Sledi ga popularno naselje Metamorphosis. Posle ovog grada pocinje okrug Nikiti.
Sitonija

Kasandra (prvi prst Halkidikija)
Kasandra je prvo poluostrvo teritorije Halkidiki. Svo poluostrvo je prekriveno sumom borova. Skoro skroz je bez nekih narocitih visoravni ili brda. Stanovnistvo se uglavnom zanima ugostiteljstvom i poljoprivredom. Poseduje nepregledan broj lepih zlatnih plaza, koje privlace ogorman broj maldih iz zapadne i istocne Evrope. Kasandra pocinje mestom Nea Moudania koji je na udaljenosti 55 km od Soluna. Nea Moudania je ususkan centar u kome se moze naci veliki broj radnji, a u njemu se izvodi i proslava grcke anticke muzike Feast of Sardine, gde se sluzi odlicno vino i przena riba. Grad nije prepoznatljiv kao turisticko mesto.


Centar Nea Potidea, koji je podignut iznad predjasnjeg antickog mesta Potidea koji se nalazi na vrlo bitnoj vojno strateskoj koti i koopnenom useku koji vezuje Grcku i poluostrvo Kasandra.

nea potideo
Sledece podrucje je Nea Fokaias koje drzi ogorman Vizantijski zamak. Nakon toga sledi grad Sani, koji ima anticki pozorisni centar u kome se tokom leta odrzava Sani folklorni festival. Dalje, sa istocne strane pada mesto Athitos, tradicionalno selo u kome su skoro sve kuce od kamena. Do njega se odmah Kalithea, sto prevedeno znaci dobar pogled. To je znacajno turisticko letovaliste, narocito za domace goste. U njemu lako mozete pronaci zanimljiv nocni provod, a provod traje 24 casa.


U nastavku se uzdize mesto Kriopigi, izgradjeno u zimzelenoj sumi. Kada nastavite dalje naici cete do Polyhrona, Hanioti-ja i Pefkohorija inace najinteresantnijih letovalista ove regije. Tu se nalaze najbolje grcke taverne i boemski lokali. Ako krenete nazad, ali ovoga puta zapadnom obalom poluostrva procicete kroz gradic Kalandra, Poseidi, Fourka i Siviri i na posletku cete doci do odmaralista Sani. U sredisnjem regionu Kasandre stoji gradic Valta koji se ne nalazi na moru. U njemu mozete videti veliki broj kafanica, a tu je i oveca bolnica, kao i sve opstinske sluzbe teritorije Kasandra.

mislite na odmor

Pogledajte kompletnu ponudu apartmana za destinacju Sarti 2024!